Angsten/Fobieen

Iedereen heeft in zijn leven te maken met angsten. Angsten kunnen goed en functioneel zijn, het is het alarmsysteem van de lichaam wat je vertelt dat er gevaar dreigt. Zodat je sneller en alerter kan reageren, wanneer dat dat nodig zou zijn.

Brein focust op gevaar

Zelf een baby wordt al geboren met angsten: angst voor harde geluiden, plotselinge toenadering en angst voor het verlies van steun of vallen. Het is dus heel menselijk om angstig te zijn. Het hoort er gewoon bij.

Oude angsten steeds herheleven

Maar het is wel fijn dat na een angstige situatie het gevoel wegebt. En je gewoon weer verder kan met je leven. En daar zit hem vaak de clou. Ons brein houdt ons te lang in de angst fase, waardoor je sneller en ook over een breder spectrum steeds angstiger kan worden. Zelfs al duw je dat gevoel misschien weg, in je lijf voelt het wel zo. En je lichaam laat zich nu eenmaal niet gemakkelijk negeren en zal steeds grotere signalen uitzenden. Waardoor de angsten steeds verder je leven kunnen gaan beheersen. Eigenlijk ben je steeds je angstgevoelens aan het herhalen en ben je onbewust veel op (onnodig) gevaar aan het focussen. Daarbij kost het steeds activeren van je angst onnodig veel energie, omdat je brein je steeds in een staat van paraatheid brengt.

Kennis is het tegengif voor angst

Ralph Waldo Emerson

Patroon doorbreken

Wanneer je op een andere manier naar je angst (situaties) gaat kijken, dan kan het zomaar gebeuren dat je je angst patroon niet meer hoeft te activeren en zo dus van je angst verlost raakt. Ik help je daar doorheen. Soms gaan we op zoek naar de dieperliggende oorzaak en soms is zelfs dát niet eens nodig om van je angst af te komen.

Wanneer jij er echt genoeg van hebt, blijf dat niet langer in angst leven. Het is juist heel moedig van je om je angsten onder ogen te zien. Bevrijd jezelf!!