Hypnose

Hypnose is afgeleid van het Griekse woordje slaap. Eigenlijk klopt dit niet helemaal, want je slaapt niet en bent volledig bij bewustzijn. Wanneer je in hypnose bent, voel je juist heel ontspannen en tegelijk heb je ook een bepaalde focus en concentratie.

Je hebt volledig de controle tijdens de hypnose sessie. Je stelt je open en staat jezelf toe om in hypnose te gaan. Je laat je begeleiden door de hypnotiseur om in die diepe trans te komen, waarin je je vaak heel fijn voelt. Je doet het dus eigenlijk zelf. Je zou zelfs kunnen zeggen dat alle hypnose zelfhypnose is. Wat inhoudt, dat als je echt niet wilt dat het gebeurt, het dus ook niet zal lukken voor een ander om je in hypnose te brengen. Mensen die uit hypnose komen voelen zich vaak erg fijn, relaxt en ontspannen, wat langere tijd kan aanhouden.

In hypnose reageer je vooral op beelden en emoties, dat is de taal van je onderbewuste…Je onderbewuste komt in actie en tot verandering middels de zintuigen. Alles komt tenslotte als eerste via de zintuigen binnen. In ons eerste contact met de buitenwereld, voelen we via onze huid. Je krijgt kippenvel als je het koud krijgt of geraakt wordt. Je ogen nemen als eerste alle beelden in je op. Alle geluiden (trilling) komen als eerste je oren binnen, wat vaak een gedachte brengt en daarom een emotie. Je hoort bijvoorbeeld een mooi concert, bedenkt je hoe mooi het klinkt en dat veroorzaakt dus een fijn gevoel. Maar andersom werkt het ook zo; bij een harde knal, zal je denken: wat is dat? En direct alert zijn om te reageren, wat weer een gevoel van stress oproept. Daarom werkt het zo goed om in hypnose met zintuigelijke waarnemingen te werken. In hypnose wordt daar de verandering dus gemakkelijker en sneller gemaakt.