Burn out

Wanneer je een te lange tijd in spanning leeft, kan je lichamelijke en geestelijke spanning zo hoog worden, dat je het gevoel hebt deze spanning niet meer los te kunnen laten. Je raakt in een staat van constante overspanning. Je krijgt steeds meer het gevoel in de overleef stand te staan. En je bent blij dat je weer een dag doorgekomen bent. Vaak laat je het zover gaan, tot je echt een grens bereikt hebt. Jij krijgt te veel lichamelijke klachten, je gaat fouten maken vanwege je gebrek aan concentratie of misschien wordt je inmiddels al aangesproken door de omgeving over je gedrag en vragen ze zich af of het wel goed met je gaat.

Weer terug in het zadel

Je wilt niets liever dan weer alles kunnen, en de oude worden. Maar je hebt een strategie voor jezelf ontwikkelt, een strategie van volhouden, van doorgaan, tot het niet meer gaat. Kortom, je gedrag maakt dat je keuzes maakt die niet meer goed voor jou en jouw gezondheid en dus ook jouw omgeving zijn.

De eerste stap is acceptatie: kijken waar je nu staat en dat willen inzien. En daarna bekijken hoe kan het anders? Hoe wil ik het wel?  op welke manier kom ik weer terug in ontspanning en kan ik vandaar uit weer gaan herstellen en opbouwen?